Een Functionaris (voor de) Gegevensbescherming is een persoon, die een organisatie deskundig en onafhankelijk informeert en adviseert over de omgang met persoonsgegevens. Een Functionaris Gegevensbescherming houdt daarnaast toezicht op de toepassing en naleving van privacywetgeving binnen de organisatie.

Vanaf 25 mei 2018 is het in bepaalde omstandigheden verplicht om een Functionaris Gegevensbescherming (vaak afgekort met: FG) aan te stellen. Maar ook als het niet verplicht is, kan het aanstellen van een FG voordelen hebben, zoals:

  • Het hebben van een Functionaris Gegevensbescherming is een goede indicatie voor de buitenwereld dat privacy een belangrijk onderwerp is voor jouw organisatie, zeker als deze vrijwillig is aangesteld.
  • Als de bescherming van privacy en informatie goed is geregeld, en er is een goede FG die hier op toe ziet, dan wéét je dat je je geen zorgen hoeft te maken over cybercrime; de zaak is wat dat betreft onder controle, en als er onverhoopt toch iets gebeurt, dan is dat ook onder controle. Procedures en organisatie brengen rust op dit gebied.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens stelt zich terughoudend op bij organisaties met een Functionaris Gegevensbescherming.

Een Functionaris Gegevensbescherming kan in loondienst worden genomen, maar het is ook mogelijk om een externe persoon hiervoor te benoemen. Zeker voor kleinere organisaties is dat natuurlijk interessant.

Kompletigo Systems kan deze functie voor jouw organisatie vervullen. Als je een kleine organisatie bent, met weinig veranderingen, moet je rekening houden met maandelijks een kort, voornamelijk adviserend consult, en afhankelijk van de diensten die je biedt één of meerdere keren per jaar een paar uur, waarin toezicht wordt gehouden op zowel lopende als nieuwe zaken.

Wil je weten hoe we bij jou de rol van Functionaris Gegevensbescherming kunnen invullen? Neem dan vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op via het contact formulier  of bel ons op (0299) 780 509.

Meer over de Functionaris Gegevensbescherming kun je lezen op onze thema-website functionaris-gegevensbescherming.nu.